Enabling Digitalization Index (EDI) voor 2018 laat zien dat de Verenigde Staten de leider van de digitale wereld is; zij scoren 87 van de 100. De Verenigde Staten profiteert van hun grote thuismarkt, sterk kennisecosysteem en een gunstig ondernemingsklimaat. Drie elementen die een grote rol spelen bij het bekijken van de voorwaarden die nodig zijn voor een digitale transformatie.

Enabling Digitalization Index

Euler Hermes presenteert haar Enabling Digitalization Index (EDI) 2018, die het vermogen van elk land illustreert om de noodzakelijke omgeving te bieden voor bedrijven om te slagen in een steeds meer gedigitaliseerde wereldeconomie.

Duitsland verrast

De verrassing komt van Duitsland, de op een na beste plaats met een mondiale score van 75,3 en hiermee voorloper in Europa. “Hoewel de resultaten van digitalisering hier minder zichtbaar zijn dan in de VS (minder sterke spelers op de wereldmarkt), vertonen Duitsland en Nederland beide robuuste fundamentals met een bijzonder solide logistieke infrastructuur, connectiviteit en kennisecosysteem”, aldus Georges Dib, een econoom van Euler Hermes en co-auteur van het rapport.

West-Europa

West-Europa onderscheidt zich als het gaat om het bieden van de juiste omgeving voor bedrijven om te gedijen in het tijdperk van digitalisering, met 16 landen in de top 30. Vier landen haalden zelfs de top 5: Duitsland, Nederland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. De regio lijkt te hebben geprofiteerd van de constructie van de Europese Unie: afgestemde bedrijfspraktijken, verbeterde logistieke infrastructuur en een sterker kennisecosysteem.

Interessante patronen

In het rapport van Euler Hermes worden ook interessante patronen binnen de regio naar voren gebracht, waarbij Noord-Europese landen beschikken over een sterke kennisomgeving, kleine handels- en financiƫle hubs die profiteren van logistieke infrastructuur en zakelijke omgeving, in vergelijking met de grootste Europese landen die een aanzienlijke marktomvang genieten.

Lees het hele rapport op de website van Euler Hermes